Potřebné přísady
1/2 kg hladké mouky
200 g majolky
8 polévkových lžic oleje
250 ml mléka
1 kostka kvasnic
2 vejce
8 kávových lžic cukru
vanilkový cukr
špetka soli
Jako náplň použijeme 2x tvaroh ve vaničce (alespoň polotučný), cukr dle chuti a asi půlku vanilkového pudinku.
Na potření 1/2 másla a rum (nemusí být, ale… :-))
Drobenku si připravíme asi z poloviny hrnečku cukru krupice, stejný díl polohrubé mouky, sáček vanilkového cukru a dle potřeby olej – cca 2 lžíce.
Postup přípravy
Zaděláme si kvásek. Do vlahého mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr a 100 g mouky – vše metličkou promícháme a necháme cca 10 minut pracovat.
Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme cca hodinu kynout.
Z vykynutého těsta si uděláme váleček, který rozkrájíme na kousky. Každý kousek si vezmeme do dlaně, druhou rukou roztáhneme a dáme lžíci náplně. Všechny okraje spojíme jako buchtu a takto zabalené je pokládáme na plech dostatečně od sebe, aby se nám nespojily.
Každý koláček potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Po vykynutí pečeme na 160°cca 15 min, dokud nejsou zlaté. Ihned po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem.
Denisa Štrosová
Majitelka cukrářství Žij sladce