+420 605 721 646 objednavky@zijsladce.cz

Potřebné přísady

1/2 kg hladké mouky
200 g majolky
8 polévkových lžic oleje
250 ml mléka
1 kostka kvasnic
2 vejce
8 kávových lžic cukru
vanilkový cukr
špetka soli

Jako náplň použijeme 2x tvaroh ve vaničce (alespoň polotučný), cukr dle chuti a asi půlku vanilkového pudinku.

Na potření 1/2 másla a rum (nemusí být, ale… :-))

Drobenku si připravíme asi z poloviny hrnečku cukru krupice, stejný díl polohrubé mouky, sáček vanilkového cukru a dle potřeby olej – cca 2 lžíce.

Postup přípravy

Zaděláme si kvásek. Do vlahého mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr a 100 g mouky – vše metličkou promícháme a necháme cca 10 minut pracovat.

Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme cca hodinu kynout.

Z vykynutého těsta si uděláme váleček, který rozkrájíme na kousky. Každý kousek si vezmeme do dlaně, druhou rukou roztáhneme a dáme lžíci náplně. Všechny okraje spojíme jako buchtu a takto zabalené je pokládáme na plech dostatečně od sebe, aby se nám nespojily.

Každý koláček potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.

Po vykynutí pečeme na 160°cca 15 min, dokud nejsou zlaté.  Ihned po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem.

Denisa Štrosová

Majitelka cukrářství Žij sladce